Wet DBA
We hebben het allemaal vernomen, vanaf 1 januari 2025 wordt de wet DBA weer gehandhaafd. Voor wie is deze wet relevant en wat gaat er nu precies gebeuren? Lees het verder in deze blog.
Wat is de wet DBA?
Volgens de Kamer van Koophandel is het aantal zelfstandigen de afgelopen 10 jaar met 85% gestegen [Lees hier]. Er zijn veel zelfstandigen bijgekomen met webshops, in de nutsvoorzieningen en meer. Een flinke stijging. Om gedwongen ondernemerschap en schijnzelfstandigheid tegen te gaan is de wet DBA bedacht. De wet DBA betekent letterlijk: Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties. Deze wet is al ingevoerd in 2016 en is destijds als vervanging gekomen voor de VAR-verklaring. Het is voor de overheid belangrijk om te weten of er eigenlijk sprake is van verkapte loondienst oftewel schijnzelfstandigheid. Wanneer je voor één opdrachtgever werkt, er geen ruimte is voor eigen inbreng en jij altijd het werk op bepaalde dagen moet uitvoeren vindt de overheid dat dit meer lijkt op een baan in loondienst. Door jou als freelancer in te huren vermijdt de werkgever dan het inhouden en betalen van loonheffingen en het doorbetalen van jou bij vakanties en ziekte.
Wet DBA in 2016 en in 2025
Toen in 2016 de wet DBA werd ingevoerd ging bij veel opdrachtgevers de spreekwoordelijke deur dicht uit angst voor boetes. Zij namen door deze wet belemaal geen freelancers meer aan. Daarom werd er een handhavingsmoratorium ingesteld, oftewel een soort overbruggingsperiode voor handhaving. Alleen in uitzonderlijke gevallen werd de wet DBA nog gehandhaafd, verder niet. Per 1 januari 2025 komt er een einde aan dit handhavingsmoratorium. De belastingdienst gaat dan weer controleren of jij als ondernemer aan de juiste voorwaarden voldoet.
De drie belangrijkste vragen om te beoordelen of er sprake is van loondienst zijn volgens de belastingdienst:
- Is er sprake van werkgeversgezag?
- Is er sprake van verplichting tot het persoonlijk leveren van arbeid? (Mag je bijvoorbeeld ook je moeder het werk laten doen?)
- Is er sprake van een beloning?
Handhaven werkgeversgezag door de belastingdienst
De belastingdienst zal voornamelijk gaan handhaven op het eerste punt, namelijk 'is er sprake van werkgeversgezag?' Het is dus belangrijk dat jij, wanneer je een opdracht aanneemt, deze volledig naar eigen inzicht mag invullen. Daarnaast is het ook belangrijk dat jij niet verplicht bent tot het persoonlijk leveren van deze arbeid. De gevolgen van het niet naleven van deze regels blijven echter voor de
werkgever.
Zij kunnen een naheffing krijgen van loonheffingskosten en niet betaalde premies. Toch is het belangrijk om als zelfstandige wel op de hoogte te zijn van deze wetgeving. Zo kun jij goede afspraken maken met je opdrachtgever en blijven jullie beiden van de zakelijke relatie profiteren.
Ben jij een opdrachtgever en huur jij wel eens een zelfstandige in? Heb jij een vraag of wil je zeker weten dat jij aan alle voorwaarden voldoet? Neem dan contact op met Sammy Jo
In 2026 wilt de overheid de wet VBAR uitrollen. De wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden. Hierover later meer.
Delen






