Grootboekrekening
Eenmaal gestart met je bedrijf betekent dat je ook gestart bent met je boekhouding. Of je nu iemand je administratie laat doen of je het zelf doet, je krijgt er mee te maken. Grootboekrekeningen.
Maar wat is zo´n grootboekrekening nu eigenlijk precies? Een grootboekrekening is een verzameling van alle inkomsten en uitgaven die bij elkaar horen. Een voorbeeld van een grootboekrekening kan je omzet zijn. Onder deze rekening boek je dan alle inkomsten die je hebt uit verkoop (of gewerkte uren). De naam grootboekrekening is eigenlijk ouderwets. Vroeger werden alle inkomsten en uitgaven bijgehouden in een groot boek, gelukkig is het tegenwoordig elektronisch een stuk makkelijker.
Grootboekrekeningen zijn dan ook kleine stukjes van het volledige grootboek die zorgen dat jij makkelijk het overzicht kunt houden. Je kunt het zien als een taart. De gehele taart is het grootboek, de punten de grootboekrekeningen. Iedere punt vertegenwoordigd een financiële categorie binnen je bedrijf.
Een grootboekrekening werkt met cijfers die oplopen van 0 tot en met 9. Ieder cijfer vertegenwoordigd een bepaalde categorie (of taartpunt). Zo is cijfer 8 het cijfer van de omzet zoals ik deze al eerder noemde. Achter deze standaard cijfers komen dan nog 3 cijfers zodat ze een code vormen. Deze codes worden ook weer onderverdeeld in categorieën. Iedere taartpunt heeft dus eigenlijk nog meerdere stukjes. Zo staat cijfer 4 voor gemaakte kosten. Ik heb zelf 4700 voor kantoorkosten en 4750 voor telefoon en internet, om maar een voorbeeld te noemen. Zo is het altijd overzichtelijk wat welke kosten zijn.
Deze denkbeeldige taart kunnen we ook nog verdelen in twee onderdelen. De ene helft van de punten hoort bij de balansrekening. Deze nummers gaan over onder andere je bankrekeningen en leningen. De andere helft is gericht op resultaten. Je inkomsten, je gemaakte kosten enzovoorts. Dit noemen we ook wel een winst- en verliesrekening.
Ondanks dat het in het begin misschien overweldigend lijkt, zo’n grootboek met al z’n rekeningen, is het de moeite waard hier zelf mee aan de slag te gaan. Eenmaal bezig met wegboeken en dus categoriseren is al snel duidelijk wat waar hoort. Zo creëer je direct overzicht, helemaal wanneer je met een elektronisch boekhoudprogramma werkt. Niet alleen tijdbesparend voor jezelf, ook heel makkelijk wanneer er weer belastingaangifte gedaan moet worden!
Delen






